Vad är fotvårtor?

Fotvårtor orsakas av ett virus. Den kan smitta vid direkt hudkontakt men även via golv i simhallar, bastu och omklädningsrum. Det tar ca 6 månader från det att du har fått smittan tills dess att vårtan uppträder. Alla är inte lika mottagliga för viruset som ger vårtor. Immunförsvaret i huden avgör om vårtviruset får fäste eller inte.

Förebygg fotvårtor

  • Undvik att gå barfota i offentliga utrymmen som sporthallar, simhallar eller liknade.
  • Använd gärna badskor eller badtofflor i simhallar eller omklädningsrum.
  • Ta hand om dina fötter med regelbunden fotvård!

Vad gör fotvårtsbehandlingen?

Vi använder oss av ett vårtmedel. För att en vårta ska ”botas” krävs att immunförsvaret aktiveras. Eftersom vårtan sitter i överhuden så har kroppen svårt att göra detta. För bästa effekt skär vi ned så mycket som det går på vårtan och eventuella förhårdnader som har bildas på vårtan. Efter det så sätter man på vårtmedlet. Medlet irriterar huden vilket hjälper till att aktivera ditt immunförsvar.

Ofta krävs fler behandlingar för att vårtan ska försvinna helt beroende på hur stor vårtan är och hur länge du har haft vårtan.

Efter behandlingen:

Vårtmedlet är frätande och efter vårtbehandlingen är det vanligt med en lokal smärta. Det är vanligt att man känner ömmande eller pulserande smärta efter några upprepade behandlingar beroende på hur känslig hud man har.