Liktorn

Vad är liktorn?

Liktornar sitter oftast på utsidan av lilltårna, mellan tårna eller under foten. De uppstår av tryck från trånga och hårda skor eller att man inte har tillräckligt med avlastning eller fotinlägg. Det är döda hudceller som packas på varandra som sedan bildar en ”tagg” och när den taggen närmar sig en nervtråd det är då det ömmar och gör ont.

Det finns även mjuka liktornar som befinner sig mellan tårna, oftast mellan lilltån och ringtån där det är tätt och samlas fukt emellan.

Förebygg liktorn

Se till att ha rymliga, bekväma skor med avlastande sula och som inte trycker mot tårna. Det finns även silikonavlastningar som ser till att inte tårna ligger och skaver mot varandra. Om liktornen befinner sig under foten kan man behöva inlägg som avlastar och ser till att foten får tillräckligt med stöd, oftast under förfoten.

Se till att ha ungefär 5-6 par skor att variera mellan. Undvik att fila på det då det växer till sig ännu mer. Ta istället fotbad och smörj in liktornar med inpackningar, fet fotkräm och sätt på plåster så den blir uppmjukad.

Vad gör fotvårdsbehandlingen?

På fotvårdsbehandling hos oss så skär vi bort liktornen med ett skalpellblad. Vi använder oss av särskilda små blad för att verkligen komma åt, så att allt försvinner.

Efter behandlingen:

Fortsätt hela tiden vårda fötterna med inpackningar och förebygg att liktornen uppstår igen. Se till att du har bra skor med avlastning. Om du känner dig osäker kan du alltid fråga våra fot-terapeuter vad just du bör göra för att undvika din liktorn.