Nageltrång
Vad är nageltrång?
Nageltrång uppstår när nageln går in i nagelfalsen, det kan även bildas svallkött och var när det har gått för långt. Ett irriterat nageltrång är oftast rött, medan ett infekterat nageltrång är varbildande.
Det uppkommer oftast av tryck från fel eller för små skor, men kan även bero på en felklippt nagel. Nageltrång är också vanligt hos folk som håller på med fysisk aktivitet som belastar fötterna – cykling, ridning, vandring, löpning. Man kan även ha olika förutsättningar för hur lätt det är att få nageltrång, beroende på hur rundad nagel man har.
Förebygg nageltrång
- Klipp nageln rakt och inte för kort och istället fila lätt.
- Runda kanterna med en fil så att inte kanterna blir är så vassa och därmed fastnar i strumporna eller skaver på nästa tå.
- Tänk på att ha rätt storlek på dina skor och att det inte är för smala för dina fötter vid tårna. Detta gäller även strumpor, så se till att dina strumpor inte drar åt för mycket.
- Låt tårna ha mycket spelrum utan tryck.
Vad gör fotvårdsbehandlingen?
Fotterapeuten behöver ofta jämna ut nageln ifråga genom att ta bort den biten som skapar nageltrång. Detta görs med en nageltrångstång eller ett så kallat beaverskaft. Detta lättar på trycket och gör att irritationen kan försvinna, och att möjlig infektion kan läka.
Efter behandlingen:
Det är vanligt med lokal smärta efter behandling mot nageltrång. Det är viktigt att låta nageln växa ut rätt och man kan bland annat använda sig av så kallas nageltrångslösning för att mjuka upp nagelkanterna. Det kan vara nödvändig att komma på återbesök hos fotterapeuten inom kort, för att fotterapeuten ska säkerställa att allt läker som det ska. Därefter är det återigen viktigt att förebygga nytt nageltrång, våra fotterapeuter hjälper gärna till med rådgivning om vad just du bör göra.